Onbeperkt salderen

Vanaf 1 juli 2013 kunnen alle niet-bedrijfsmatige afnemers die zelf duurzame elektriciteit opwekken,
deze eigen opwekking onbeperkt verrekenen (salderen) met het eigen verbruik. Dit staat in artikel 31c
van een wetsvoorstel tot wijziging van de Elektriciteitswet, Gaswet en Warmtewet die op 5 december 2012 is gepubliceerd. De wetswijziging was in eerste instantie alleen bedoeld voor Verenigingen van Eigenaren (VvE). De regeling is nu uitgebreid zodat bijvoorbeeld ook scholen of verhuurde wooncomplexen
er gebruik van kunnen maken.
 
 
 
Goed nieuws
De wetswijzgiging is vooral goed nieuws voor bijvoorbeeld wooncomplexen (woningcorporaties en VvE). De prijs per kWh voor elektriciteit die van het net wordt afgenomen, is gemiddeld namelijk tot drie keer zo hoog als de vergoeding die wordt betaald voor aan het net geleverde eigen opgewekte elektriciteit. Tot op heden mocht er met een maximum van 5.000 kWh gesaldeerd worden. Vaak verbruiken deze complexen veel meer en is er voldoende dakoppervlakte om meer dan 5.000 kWh op te wekken.
 
Energiemaatschappijen verplicht tot salderen
Vanaf 1 juli 2013 zijn de energiemaatschappijen verplicht om alle zelf opgewekte energie te salderen met het eigenverbruik. Tot op heden kon onbeperkt salderen alleen bij een enkele energiemaatschappij, zoals Greenchoice en atoomstroom. Per 1 juli 2013 zijn alle energiemaatschappijen verplicht om onbeperkt te salderen. De overige restricties voor onbeperkt salderen is dat het moet gaan om niet bedrijfsmatig verbruik. Daarnaast geldt het alleen voor de aansluiting waarbij de elektriciteit aan het net wordt geleverd en tegelijkertijd van het net wordt verbruikt.
 
Beperkingen
Om onbeperkt te mogen salderen zijn er 2 beperkingen:
De onbeperkte saldering van duurzaam opgewekte elektriciteit geldt alleen voor kleinverbruikers (maximale aansluiting 3x80 A).
Saldering is alleen mogelijk via de aansluiting waarmee zowel elektriciteit aan het net wordt geleverd als elektriciteit van het net wordt afgenomen.
 
(Bron: energieoverheid en klimaatverbond)
 
 
 
Terug naar nieuws
 
 
 

CONTACTFORMULIER

Vul uw gegevens in en wij bellen u terug! U kunt ook direct uw vraag stellen.


'Fam. v.d. Vlist: Jullie hadden een opbrengst van 4930 KwH voorspelt. In werkelijkheid is het 6340 kwh geworden!''

LEES ALLE REFERENTIES